mushrooms are not just food

After setting up my mushroom production experiment, I was surprised in the “Ecology of Soil Microorganisms” with an oral presentation regarding the use of Agrocybe aegerita to produce enzymes. I knew long ago that fungi, specially the ones that grow on wood, are able to release to the environment enzymes capable of degrading complex compounds. I was surprised because I didn’t knew that this particular mushroom, that I am trying to produce, could have other uses.

Após ter montado a minha experiência de produção de cogumelos, fui surpreendida na conferência “Ecology of Soil Microorganisms” com uma apresentação oral onde descreviam a utilização de Agrocybe aegerita para produção de enzimas. Há muito tempo que sei que os fungos, em especial os que crescem em madeiras, são capazes de libertar para o exterior enzimas que degradam compostos complexos. A minha surpresa foi que eu não sabia que este cogumelo em particular, que eu estou a tentar produzir, pudesse ter outras aplicações.

Production of enzymes capable of degrading complex compounds can be very useful in several areas, namely in environmental recovery. For instance, enzymes with peroxidase activity are capable of lignin and toxins degradation, like PCB’s (chlorinated organic compounds). So, we can have a win-win situation, on one hand we can clean a contaminated soil and on the other hand we might obtain edible mushrooms. I love the versatility of microorganisms.

A produção de enzimas que degradam compostos complexos pode ser muito útil em diversas áreas, nomeadamente na recuperação ambiental. Por exemplo, as enzimas peroxidases são capazes de degradar a lenhina e compostos tóxicos como os PCB (compostos orgânicos clorados). Portanto, podemos ter uma situação duplamente vantajosa, por um lado descontaminamos um solo e por outro poderemos obter cogumelos para alimentação. Eu adoro esta versatilidade dos microrganismos.

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